12 kwi 2015

Kruche babeczki z kremem budyniowym

Dzisiaj na chwilę odejdziemy od tematu książek, na rzecz czegoś pysznego, co może umilić wam czytanie. Niedawno upiekłem swoje pierwsze kruche babeczki z kremem budyniowym i o dziwo wyszło bardzo smacznie! Przepis zamieszczam poniżej i mam nadzieję, że komuś się przyda. Z ich wykonaniem powinien sobie poradzić każdy, skoro nawet ja dałem radę.

Składniki do kruchego ciasta:
-2 szklanki mąki pszennej
-1/2 szklanki cukru
-2 żółtka 
-150g margaryny (3/4 kostki)
-2 łyżki mleka
-odrobina soli

Składniki do kremu budyniowego:
-budyń waniliowy
-100g masła (pół kostki)
-łyżeczka cukru waniliowego

Do dekoracji:
-brzoskwinia, maliny lub inne owoce



Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i zagniatamy do uzyskania zbitej masy, którą formujemy w kulę i na 15-20 minut odkładamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy budyń. Kiedy już jest gotowy odkładamy go by ostygł. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200*c bez termoobiegu i smarujemy foremki margaryną. Nadadzą się do tego te mniejsze, jak i większe do mini tart, które ja sam użyłem. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy nim foremki, niezbyt grubo, lecz dokładnie. Spód najlepiej jest nakłuć widelcem by nie uniósł się podczas pieczenia. Babeczki piec około 15 minut. Korzystając z wolnej chwili do budyniu dodać pół kostki masła o temperaturze pokojowej (ani myślcie używać zimnego!) i miksować, aż do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji. Podczas miksowania można dodać trochę cukru waniliowego by krem był słodszy. Kiedy babeczki się upieką delikatnie wyjmujemy je z foremek, czekamy aż ostygną i nakładamy na nie krem budyniowy, na który kładziemy wybrane przez was owoce (najlepsze są z brzoskwinią albo malinami). Smacznego!

Wskazówka: gdyby jednak spód pomimo mojej rady podczas pieczenia zaczął rosnąć do góry, możecie bez obaw lekko nakłuć go wykałaczką, dzięki czemu ciasto opadnie i problem będziecie mieć z głowy.


5 komentarzy:

  1. Jeśli będę już mogła jeść takie cudowności to z pewnością wykorzystam przepis, jednak ja zrobię budyń sama, wolę własny niż kupny, ale to tylko moja obsesja ;) Wyglądają bajecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyglądałyby jeszcze lepiej gdybym wprawniej je ozdobił :D Co do smaku to są nieziemskie, koniecznie wypróbuj i daj znać czy smakowały :)

      Usuń
    2. Już sobie nawet obrałam termin kiedy je podam :D W moje urodziny :D

      Usuń
  2. bardzo mi się podobają :) zrobiłabym z malinami albo z truskawkami! klasycznie i pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale mi narobiłeś smaka... A nie mam piekarnika w mieszkaniu :(

    OdpowiedzUsuń