7 maj 2015

Ciasto marchewkowe

Po raz kolejny witam was w mojej "kuchni dla amatorów". Jak się okazuje, nie trzeba być profesjonalnym cukiernikiem, by stworzyć coś smacznego na deser. Tym razem serwuję wam przepis na moje ulubione ciasto marchewkowe, idealne na każdą okazję. Jego wykonanie jest dziecinnie proste i nie wymaga zbyt wielu składników (poza tymi, które znajdziemy w każdej kuchni), a zasmakuje każdemu. Przepis idealny do niewielkiej formy. W większej ciasto może wyjść nieco niższe. No to do dzieła!

Składniki do ciasta:
-1,5 szklanki startej marchewki
-1,5 szklanki mąki
-4 jajka
-szklanka oleju
-szklanka cukru
-łyżeczka proszku do pieczenia
-łyżeczka sody
-łyżeczka cynamonu
-pół łyżeczki gałki muszkatołowej 
-1/3 łyżeczki soli
-łyżka cukru waniliowego
-0,5 szklanki pokrojonych orzechów włoskich

Składniki do polewy:
-100g słonego serka np. Almette
-2 łyżki miodu
-2 łyżki masła


Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do 180*c bez termoobiegu. W międzyczasie za pomocą miksera ubijamy jajka z cukrem, następnie dodajemy olej i wszystkie suche składniki, łącznie z przyprawami dokładnie mieszając. Na koniec wrzucamy marchewkę, orzechy i ponownie mieszamy. Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika na około 40-45 minut. Kiedy ciasto będzie się piekło, miksujemy masło z serkiem i miodem. Gotową polewę odstawiamy na chwilę do lodówki. Kiedy ciasto się upiecze, czekamy aż całkowicie ostygnie, po czym równomiernie nakładamy na nie schłodzoną polewę. Ciasto powinno poleżeć w lodówce przynajmniej godzinę, zanim zaczniemy konsumpcję! Smacznego!

Wskazówka: by sprawdzić czy ciasto jest już na pewno upieczone, wystarczy nakłuć je patyczkiem/zapałką. Jeżeli zostaną na nim kawałki ciasta to oznacza, że nie jest jeszcze gotowe i powinniśmy je zostawić jeszcze chwilę w piekarniku.


11 komentarzy:

  1. W końcu nie samymi książkami człowiek żyje ;) wygląda apetycznie, jednak z moimi zdolnościami kulinarnymi czarno to widzę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwierz mi, że nawet dziecko by sobie z tym poradziło :D

      Usuń
  2. Ciasto marchewkowe pierwszy raz zrobiłam dwa lata temu i teraz robię je w różnych formach, najczęściej jako muffinki, żeby zabrać je do szkoły dla znajomych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzę, że nie tylko do mojego jadłospisu ciasto marchewkowe weszło na stałe :) muffinek jeszcze nie próbowałem, ale spróbuję :D

      Usuń
  3. Jejku, jak dawno nie jadłam ciasta marchewkowego, a pamiętam, że bardzo je lubiłam <3 Wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wspaniale. Ciasta marchewkowego nigdy nie jadłem, tak więc mam zamiar sprawdzić twój przepis już w sobotę.
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie. Tym razem recenzja wybitnej moim zdaniem książki.
    Jeśli to nie problem to proszę o kliknięcie plusika w Google.
    www.gabriel-data.blogspot.com - MY BLOG
    Fashion Projects

    OdpowiedzUsuń
  5. jej, moja subskrypcje zasypane dziś przepisami na ciasta, to już czwarte! był sernik czekoladowy, sernik z malinami, kruche ciasto z nutellą i owocami, powiem, ze Twoje ciasto marchewkowe wygląda na tym tle bardzo kusząco ^_^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kusząco, bo najszybciej się je robi :D?

      Usuń
  6. ooo tak jest pyszne :)
    u mnie przepis na ciasto ze szpinakiem się pojawił jakiś czas temu :))
    także nie musi być z czekoladą, żeby było smacznie i słodko :))

    http://triviaaboutme.blogspot.com/2015/05/fotografia-13.html

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda smakowicie i aż ślinka cieknie! Fajny pomysł, by dodać do tego słony serek na polewę. Na pewno wypróbuję przepis przy pierwszej okazji :D

    Zapraszam do siebie
    http://to-read-or-not-to-read.blog.onet.pl/

    OdpowiedzUsuń